A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép

2015. 06. 15. - 2015. 06. 30. között

Időjárás:Június második fele az átlagosnál hűvösebb idővel kezdődött átfutó záporokkal. Június 3. hetétől fokozatosan emelkedett a hőmérséklet. Csapadék az átfutó záporokból 17-28 mm hullott átlagosan a hónap második felében.

Fenológiai állapotok:

 • őszi árpa: aratás

 • őszi búza: teljes érés

 • őszi káposztarepce: teljes érés

 • tavaszi árpa: viaszérés

 • napraforgó: virágzás kezdete

 • kukorica: címerhányás kezdete

 • lucerna: második növedéket betakarították

 • magról vetett hagyma: fejesedés

 • cukorrépa: gyökérfejlődés

 • burgonya: virágzás vége

 • zöldborsó: betakarítás befejeződött

 • fénymag: viaszérés

 • mustár: szemfejlődés

 • csonthéjasok: gyümölcsfejlődés-betakarítás

 • szőlő: bogyófejlődés, fürtzáródás

 • dinnye: betakarítás kezdete

 • szántóföldi paradicsom: virágzás-bogyófejlődés

 • fűszerpaprika: 30-40 cm- virágbimbók megjelenése

 

Károsító-helyzet:

Őszi árpa: Június végén megkezdték az aratását. Termőhelytől és ráfordítástól függően igen szórt termésátlagokkal (3-8 tonna/ha)

Őszi búza: Közvetlen betakarítás előtti állapotban. Terméskilátások valószínűleg szerényebbek lesznek mint az őszi árpánál. Kalász fusarium külső fertőzöttség vizuálisan átlagosan 0,5-1,5%-os. Jégveréssel sújtott, monokultúrás termesztésben, hígtrágyával öntözött táblákon tapasztalható ennél magasabb fertőzöttség.

Őszi káposztarepce: Közvetlen betakarítás előtti állapotban van. Közepes termésátlagok várhatók. Az elmúlt időszakban kialakult egy hetes hőség hatására gyorsan elszáradtak a levelek és a szár is elvesztette nedvesség tartalmát ez megakadályozta egy nagyobb levéltetű fertőzés kialakulását. A gyors kiszáradástól a virágzat felső becői kinyíltak. A nem deszikkált gyomos (pipacs,kamilla) táblák betakarítása nem lesz egyszerű.

Tavaszi árpa – Fénymag- Zab: Sajnos ezek a tavaszi vetésű növények károsodtak legjobban a tavasz során. Későn lehetett vetni a belvizek miatt. Virágzásuk egybe esett a múltkori kánikulával. A növények kicsik, hiányosan termékenyültek a virágok. Egyes táblákat a tavasz folyamán vetésfehérítő lárva fertőzés is sújtotta, valamint az alsó leveleken Septoria és Helmintosporium fertőzés alakult ki. Összességében nagy termésekre nem lehet számolni.

Napraforgó: Az első vetések virágoznak. Sclerotinia fertőzés szártőn kisebb mint 1 %. Diaporte fertőzést sehol nem tapasztaltunk. Külön védekezést igénylő levéltetű fertőzés sem alakult ki. Peronoszpora primer fertőzése a tövek 0,5%-át érinti. Poloskák fertőzöttségi szintje 3-5 db/tányér. A napokban várható 35 Co feletti kánikula nem fog kedvezni a beporzásnak. Összességében a napraforgók egészségesek, átlagosan fejlettek.

Kukorica: Az első vetések virágoznak. A címerhányással együtt az alsó leveleken megjelentek az atkák. Közepes mértékű fertőzést okoz a kukoricabogár és a kukoricamoly lárva. A megye déli részén rajzik a gyapottok bagolylepke. A kombinált védekezés környezetkímélő kivitelezése komoly fejtörés elé állítja a növényvédelmi szakembereket.

Lucerna: A második növedéket is felbálázták. A magnak meghagyott második növedék virágzik. A lucerna rovarkártevők egyedszáma nem éri el a védekezési küszöb értékét.

Cukorrépa: A termelők fő célja a levélfelület megóvása és a folyamatos gyökérfejlődés biztosítása. Aki tudja öntözi, lombtrágyákkal és gombaölő készítmények kijuttatásával mindent megtesznek a töretlen növényfejlődésért. Cerkosporás levélfertőzést egyik táblán sem tapasztaltunk. Levéltetű fertőzés sem okoz problémát.

Fűszerpaprika: A fejlettebb növényeken megjelentek az első virágbimbók. Megtörténtek a levéltetvek és a gombák elleni preventív védekezések. Bagolylepke lárvafertőzést egyik táblában sem tapasztaltunk. Levéltetvek okozta növényfelület károsítás gyenge mértékű (kisebb mint a levélfelület 2 %-a). Baktériumos betegségek közül a Xanthomonas okozta levélhullás a levélfelület 0,2%-át érintette.

Hagyma: Őszi vetésű főzőhagymák betakarítása befejeződött. A tavaszi vetésű hagymákban folyamatosak a peronoszpora elleni preventív védekezések. Főleg a jégverések által érintett táblákon tapasztalható számottevő fertőzés (levélfelület 2-5 %-át érinti a fertőzés). Egy magnak termesztett táblán észleltünk a levélfelület 10%-át meghaladó fertőzést. (A mag beéréséig ezek a magszárak el fognak törni és a virágzat leesik a földre)

Burgonya: Virágzása befejeződött. Korai vetésű újburgonyának termesztett táblák betakarítása az igényeknek megfelelően folynak. Ralstonia solanacearum és Clavibacter michiganensis baktériumos fertőzést egyik táblában sem találtunk. Fitoftora elleni preventív védekezések folynak. A burgonyabogár lárvák első nemzedéke a levélfelület 5%-át ette le. Folyamatos öntözést igényel.

Zöldborsó: Gépi betakarítása befejeződött. Preventív védekezésekkel mentesen lehetett tartani mind a peronoszpóra mind a levéltetvek és bagolylepkék okozta károsítástól.

Dinnye: Az első kötések a jövő héten betakaríthatók lesznek. Fusariumos hervadás elvétve fordul elő a dinnyékben. A tripszek okozta károsítás még nem jelentős.

Paradicsom: Szántóföldi ipari paradicsom virágzik, megjelentek az első bogyók. Folynak a fitoftora és baktériumos betegségek elleni preventív védekezések. Folyamatos öntözést igényel. Összességében egészségesek a táblák.

Cseresznye: Betakarítása befejeződött. A leveleken a foltbetegségek okoznak a levélfelület 4-5%-át borító fertőzést, levélhullást még nem okozva.

Meggy: Betakarítása folyamatban. A kereslet hiánya miatt betakarítása elhúzódik. A cseresznyelégy elhúzódó rajzásának következtében csak ültetvényi szinten tudják biztosítani a lárva mentességet. Szórványban 20-30%-os gyümölcsfertőzés is tapasztalható.

Őszibarack-Szilva: A legkorábbi fajták betakarítása megkezdődött.

Szőlő: Fürtzáródás előtti állapot. Peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezések folyamatosak és szükségesek.

Szolnok, 2015. július 6.

Tisztelettel:

Holló László
főosztályvezető-helyettes
s.k.