A jaszapati.hu weboldal sütiket használ!

A sütiket weboldalunk megfelelő működésének biztosításához, statisztikai adatok begyűjtéséhez és marketing célokból használjuk fel. Tudjon meg többet

Elfogadom

Kerékpárosok figyelmébe

hajtvatilos

Hajtva tilos! Tolva szabályos!

 

A közúti közlekedési balesetek vizsgálatakor megállapítható, hogy a részvételi arányukhoz képest a kerékpárosok által okozott, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma magas. Ennek egyik oka az, hogy a kerékpárosok nem ismerik pontosan a közlekedési szabályokat – nincsenek tisztában azzal, hogy hol és hogyan lehet kerékpározni –, szabálytalanságuk következtében balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. A veszélyes helyzetek egyik példája az, amikor a kerékpárosok szabálytalanul a nyeregben ülve tekernek át a gyalogosoknak kijelölt átkelőhelyeken. Ezzel a magatartásukkal fokozott balesetveszélyt okoznak. Tekintettel arra, hogy a közlekedésben az egyik legvédtelenebb, legsérülékenyebb csoportot a kerékpárosok képezik, a balesetek megelőzése érdekében a kijelölt gyalogos átkelőhelyeknél a kerékpárról le kell szállni és azt tolva szabad átkelni az úttesten.
 

Az elektromos kerékpár is kerékpár

 

Először érdemes tisztázni, hogy a kerékpárokra és a segéd-motoros kerékpárokra vonatkozó szabályok az elektromos kerékpárokra is érvényesek.
Kerékpár ugyanis minden olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, vagy legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. Ebből következik, hogy az ilyen teljesítményű elektromos kerékpárok is ide sorolható.
A szabályok értelmében a kerékpár és az elektromos kerékpár pótülésén a 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. Minden más esetben biciklin vagy elektromos kerékpáron személyt szállítani tilos.
Biciklivel a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, ezek hiányában szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni. Lakott területen lévő olyan utakon, ahol az úttest kerékpáros közlekedésére alkalmatlan, biciklivel a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb óránkénti 10 kilométeres sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
 
 

Kerékpárosokra vonatkozó sebességhatárok:

 

Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít: 50 km/h., ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel: 40 km/h.
Lakott területen kerékpárral: 40 km/h
A kerékpárúton közlekedő járművel: 30 km/h.
A gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel: 20 km/h